İzmir’de yılbaşı öncesi gıda denetimi uygulaması

Yıl başına sayılı günler kala İzmir Vilayet Tarım ve Orman Müdürlüğü grupları tarafından besin işletmelerinde eş vakitli kontroller devam ediyor. Yılbaşı öncesi çok alışverişi yapılan ve yılbaşında çok tüketilen kuruyemiş, unlu mamuller, beyaz et ve içecek, üretim, satış ve toplu tüketim yerlerine kontroller sıklaştırıldı.

YAPILAN UYGULAMALAR

2024 yılı boyunca İzmir’de 400 besin denetim vazifelisi tarafından toplamda 102 bin 232 kontrol gerçekleştirildi. 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sıhhati, Besin ve Yem Kanunu’na alışılmamış faaliyet göstermekten 1558 yasal süreç, 68 milyon 902 bin 215 TL idari para cezası uygulandı, savcılığa 131 kabahat duyurusunda bulunuldu.

Yılbaşı öncesi Bayraklı ilçesinde gerçekleştirilen kontrolde açıklamalarda bulunan İzmir Vilayet Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin, “Özellikle yıl başı öncesinde tüketimin ağırlaştığı, yerlerin daha dolu olduğu devirlerde bakanlık olarak tüm Türkiye’de kontrol sayılarını ve görünürlüğü artırıyoruz” sözlerini kullandı.

‘AMACIMIZ HALK SIHHATİNİ KORUMAK’

İzmir’in 30 ilçesinde 400 çalışanla farklı alanlarda eş vakitli kontrol yaptıklarını lisana getiren Şahin, kelamlarını şöyle sürdürdü: “Yılbaşında, 31 Aralık akşamı da dahil olmak üzere bütün yerlerde gerekli kontrol yapılacak. Maksadımız halk sıhhatini korumak. İşletme içindeki mutfak hijyeninden tutun da alkollü yerlerde tüketilecek alkoller için yerlerin gerekli yasal süreç içinde Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu’ndan (TAPDK) evraklarının olması, içeceklerin tamamının gerekli müsaadelerinin alınmış olması gerekiyor. Öncelikle fiziki kurallar, içerideki yemek ya da sunum yapılacak eserlerin alındığı yerlerden bu ana kadar gelen kısmında izlenebilirliğini sağlamak için çalışıyoruz. İşletme kaydı ve başka tüm bilgilere bakıyoruz.”

‘ÖNCELİĞİMİZ REHBERLİK’

İzmir’de küçük büfelerden, restoranlara, fabrikalara kadar toplamda 46 bin civarında işletme bulunduğunu lisana getiren Şahin, “Bizim için değerli olan bir işletmenin yılda 2 kere denetlenmesi lazım. Şu anda tüm İzmir için işletme bazında kontrol ortalamamız yılda 2,2, hatta biraz daha üzerine çıktık. Bununla bir arada işletme içinde mevcut bulunan tesisteki eserlerdeki hijyene dikkat etmeye çalışıyoruz. Önceliğimiz rehberlik. Bunun için uğraş sarf ediyoruz” diye konuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir