Ekmek, Türkiye beslenmesinde değerli bir yer fiyat, fakat besin pahaları açısından tüm ekmek çeşitleri birebir değildir.
Top Santé’nin haberine nazaran, UFC-Que Choisir’in yaptığı son araştırma, birtakım ekmeklerin çok tuz oranı, yetersiz lif içeriği ve sıhhat açısından ziyanlı bileşenler taşıdığını ortaya koydu.
UFC-Que Choisir’in araştırmasında dört büyük markanın ekmekleri karşılaştırılarak, tuz ve lif içeriği ile içerik kaliteleri tahlil edildi. Tam buğday ekmekleri, yüksek lif içeriği ve sağlıklı yapılarıyla öne çıkarken, endüstriyel beyaz bagetler sıralamanın en alt sırasında yer aldı. Bunun nedeni, yüksek tuz içeriği ve besin pahası düşük rafine un kullanımı.
Çalışmada birtakım fırınlarda şeffaflık eksikliğine de dikkat çekiliyor. Birçok tüketici, ekmeklerinin tam bileşimini öğrenmekte zorlanıyor zira etiketlemeler çoklukla yetersiz. Bu belirsizlik, şuurlu yiyecek seçimlerini engelliyor ve kaygı verici gerçekleri gizliyor: Birtakım bagetler, bir paket cips kadar tuz içeriyor. Çok tuz tüketimi, hipertansiyon ve kalp damar hastalıklarına yol açabiliyor; lakin tüketiciler, bu riski birçok vakit göz gerisi ediyor.
Bu bulgular ışığında, lif ve besin pahası açısından varlıklı olan tam buğday ve organik unlardan yapılmış ekmeklerin tercih edilmesinin kıymetine vurgu yapıyor. Son olarak, tuz oranının azaltılması, ekmeğin günlük beslenmedeki lezzetini korurken sıhhat risklerini de sınırlayacaktır.