Endüstriyel yemek sektöründen et fiyatlarına tepki

BURSA (İGFA) – Kırmızı ve beyaz et fiyatlarının süratle yükselmesi endüstriyel yemek dalının yansısına neden oluyor.

Kısa ismi BUYSAD olan Bursa Yemek Sanayicileri Derneği Başkanı Coşkun Dönmez, kırmızı ve beyaz ette süratle yükselen fiyatların yalnızca arz-talep dengesizliği, girdi maliyetlerinin yüksekliği ile açıklanamayacağını, her yıl Ramazan ayı öncesinde başlayıp kurban bayramına kadar süren spekülatif tesirleri göz arkası edilemeyeceğini vurguladı.

Dana etinin 560 lira bütün tavuğun da 120 liraya yükseldiğini ve artışın durmadığını söz eden Dönmez, “Bu fiyatlarla vatandaş konutuna ne kırmızı ne de beyaz et alamaz. Endüstriyel yemek dalı de bu fiyatlarla unsur menü fiyatlarını sabit tutamaz. Daha fazla dayanacak gücümüz kalmadı. Çok acil tedbirler bekliyoruz” dedi.

“İHRACAT KISITLAMASI OLUMLU, ET İTHALATI KAÇINILMAZ”

Ticaret Bakanlığı’nın evvelki gün aldığı kararla 1 Mayıs 2024 tarihinden 31 Aralık 2024 tarihine kadar, aylık bazda azami 10 bin ton, toplamda ise bu yılsonuna kadar 80 bin ton olacak halde beyaz et ihracatına kısıtlama getirmesini olumlu bir adım olarak gördüklerini söyleyen Coşkun Dönmez, 2024 yılının birinci aylarıyla birlikte tavuk eti fiyatlarındaki artış suratının enflasyonun, yem ve güç üzere maliyet kalemleri ile döviz kurundaki aylık fiyat değişimlerinin çok ötesine geçtiğine dikkat çekerek, “Kırmızı et fiyatları yükselince beyaz ete olan talep arttı. Bunun üzerine beyaz et fiyatları da olağandışı artmaya başladı. İthalat kısıtlaması olumlu lakin kırmızı et içinde tedbir gerekiyor” dedi.

“ET VE SÜT KURUMU ENDÜSTRİYEL YEMEK KESİMİNE UYGUN ET DAĞITIMINA BİRAN EVVEL BAŞLAMALI”

Başkan Dönmez, Türkiye’de ziraî üretimin aslında istikrarsız bir çizgide olduğunu, hem dünyada hem Türkiye’deki olumsuz gelişmelerin kırmızı et fiyatlarını daima artırdığını kaydetti. Fiyat artışlarının rastgele bir maliyet artışına dayanmadan bilhassa Ramazan ayı öncesinde başlayarak Kurban Bayramına kadar devam etmesin fırsatçılık olarak nitelendiren Lider Dönmez, spekülatörlere karşı devletin daha önemli tedbirler alması gerektiğini söyledi. Dönmez, artan fiyatlar karşısında canlı hayvan ve kırmızı et ithalatının acil olarak başlatılmasını, ayrıyeten Et ve Süt Kurumu’nun da piyasayı dengeleyecek adımlar atmasını istedi.

Dönmez Endüstriyel yemek kesimine Et ve Süt Kurumu tarafından uygun fiyatlı et, süt ve süt eserleri vermesi gerektiğini de belirterek, “Maalesef artan fiyatlar yüzünden çok yakında kırmızı ve beyaz etli menülere veda etmek zorunda kalabiliriz. Bunu önlemenin yolu endüstriyel yemek bölümünün kırmızı ve beyaz ette desteklenmesinden geçiyor. Bu bahiste süratli bir tahlile muhtaçlık var” dedi.

Kırmızı et fiyatlarındaki yükselişin birçok nedeni olduğunu, maliyet artışları, pandemi ve dünyadaki savaşların tesirini görmezden gelmediklerini kaydeden Lider Coşkun Dönmez, endüstriyel yemek kesimi olarak zati ziraî besin fiyatlarındaki artıştan en çok etkilenen kesimiz. Kırmızı ve beyaz et de bizim en değerli hammaddemiz. Durup dururken fırsatçıların fiyatları yükseltmesiyle bizim de maliyetlerimiz değişiyor. Müşterilerimize karşı sorumluluklarımız var. Ancak bu artışları biz de fiyatlara ansıtmak zorunda kalıyoruz.” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir